Wednesday, November 30, 2011

The Unexpected Meeting

Aku berjalan2 meneliti album -album Tokio Hotel. Ahhh, semua koleksi Tokio Hotel sudah ku kumpul. Hmm. Aku memutuskan untuk keluar dari kedai VCD itu. 'Ouch ! Weii, jalan tak tengok ke ?! ' aku menjerit. Aku melihat siapakah gerangan yang melanggar ku itu. ' I'm sorry, urmm, what did you said ? anyway, i'm so sorry,'katanya dengan nada bersalah. Ohh, mat saleh rupanya. Dengan rasa penuh pngetahuan berbahasa Inggeris, aku pun menjawab, 'Oh, neverrmind, don't mind what I said just now. it's just something. Yeah, something.'
'Umm, i feel awful right now, so, would you mind, to have some coffee with me ? As an apology ? Umm..well, i didn't force you ,but if you refused, i'll feel more guilty,' kata mat saleh itu tadi.
Aku terdiam sejenak. Patutkah aku menerima pelawaannya ? Atau menolak ? Akhirnya, aku menerima pelawaannya. Dia comel juga. Aku tertawa sendiri melihat gelagatnya pabila aku menerima pelawaannya. Senyumannya, comel sangat ! Dia membawa aku ke Starbucks. Aku agak hairan apabila banyak kamera dan perempuan-perempuan yang datang ke arah kami.

"GREYSON ! GREYSONNNNNN ! GREYSOOOONNNNNNN ! " para gadis berteriak, macam terkena histeria pula ku lihat. Tiba-tiba, ada seorang budak perempuan, berumur kira-kira 10 tahun, menuju ke arah mat saleh itu, lalu meminta autograf nya. Mat saleh itu tersenyum lalu memberikan autografnya kepada budak itu. Dia kemudiannya mengajakku duduk di hujung kafe.
Aku masih tertanya tanya, siapa dia sebenarnya. Kalau artis, pasti aku tahu ,bukan ? Tapi, kenapa aku tidak mengenalinya ?
"Excuse me, but, who are you ? " tanyaku.
" Oh,sorry. I forgot to introduce myself. i'm Greyson. Greyson Chance," katanya.
"And, why are those girls and paparazzis are coming after you ?" tanyaku lagi.
" Are you serious ? You don't know, who I am ? Weird," katanya lagi dengan wajah kehairanan.
"Yeah. I'm serious. i never heard of your name before. So, who are you ? " aku bertanya lagi.
" I'm a singer. Well, i started at Youtube first. so that's why i felt it was kind of weird that you didn't know who i am," jawabnya.
"really ? I'm sorry. i, i just...well, I like Tokio Hotel's songs a lot, so, i didn't really pay attention to the other singers," kataku.
" 'Sokay. anyway, i love your eyes. they're beautiful," katanya sambil menatap mataku.
Jantungku tiba2 berdegup kencang ! Aku cepat2 mengalihkan pandgnku. Greyson bersuara namun dengan nada perlahan,'Sorry, I...I'm just...' Belum sempat dia menghabiskan kata2 nya, aku terus menyampuk,'Umm, maybe we should order our drinks now.' 'Okay,' katanya lalu bangkit ke arah kaunter. Dalam masa 5 minit, dia dtg semula ke meja sambil membawa dua gelas Americano hangat. 'Thanks,' kataku. 'You're welcome...,' dia membalas namun bunyinya teragak-agak. 'What is it ? It seems like you wanna tell something ?' tanyaku. 'Your name, I haven't know your name,' katanya. ADUHH ! Bodohnya aku ! Data plg penting iaitu namaku, aku boleh terlupa ? Aku terus mengukir senyuman dan membalas pertanyaannya. 'OMG ! I'm so so sorry. I definitelyt forgot to tell about me,' kataku. 'I'm Nurul Natasha, or you can call me Scha because my name is kind of long, you see. It may take a few minutes to pronounce,' kataku lagi sambil ketawa kecil.

Dia tersenyum lagi,dan turut ketawa bersamaku. Jantungku berdegup dgn lebih kencang. Aku dan dia menghabiskan petang itu dengan berbual dan tertawa, sambil menikmati Americano yang hangat. Ketika hendak pulang, dia menawarkan diri untuk menghantarku, namun aku menolak kerana abgku menungguku. Aku agak berat hati untuk berpisah dgnnya, namun, aku meringankan mulutku untuk mengucapkan selamat tinggal kpdnya. 'Hey, Scha !' jeritnya. aku menoleh. Dia berjalan menuju ke arahku. mujurlah tidak banyak orang pada waktu itu.
'Yeah ?' kataku.
'Urmm, this is a pair of tickets to my concert. Next week..wish you could come, ' katanya lalu tersenyum.
Aku menyambut tiket yang dihulurnya kpdku. Aku rasa amat gembira, tapi ku sembunyikan perasaan itu.
'Okay, thanks. I'll be there,' balasku.
'Okay, see you soon,Goodbye !' katanya lagi.
Aku hanya membalas dgn lambaian tgn. Aku lantas berlari menuju ke arah motosikal abgku. Aku pasti dia akan membebel panjang gara2 menungguku terlalu lama. Tapi, aku tak kisah. Hari ini adalah the best day ever !


**********************************************************************************
Abgku bersetuju menemaniku ke konsert Greyson. Rupa2 nya, abgku meminati lagu2 Greyson. Aku baru teringat, abgku selalu mnyanyi lagu Greyson sewaktu berada di kamar mandi. Aku ketawa sendiri apabila teringat suara sumbang abgku. Aku meneliti lagi tiket yang diberikan oleh Greyson.


Aku bagaikan tidak percaya melihat perkataan VIP di hujung tiket. 'VIP '? ertinya aku boleh masuk ke belakang pentas dan bertemu Greyson !!!!! Aku mnjerit seorang diri di dalam bilik. 'WOIIIII ! DIAM SIKIT BOLEH TAKK ? TERJERIT2 MACAM BERUK ! KO FIKIR NI HUTAN KE ?' satu suara menjerit di hadapan bilikku. Ah, pastinya suara abgku. Aku ketawa. Hairan juga aku. Sepatutnya, perempuan yg lbih byk membebel. tapi, lain pula dgn kami 3 beradik. Kakakku sekepala dgnku, manakala, abgku kuat membebel. Itulah, inilah, semua serba tak kena di matanya. Cukuplah tentang abgku. Ini kisah aku, bukan kisah dia. Malam itu, aku tidur dgn lena sambil bermimpi tentang Greyson. 

**********************************************************************************
3 hari kemudian.....

'OI, bgnlah. Apa lah. Perempuan, tapi tidur petang berdengkur macam beruk dah aku tgk,' kata abgku. Aku masih mamai. Lantas, aku mncapai telefon bimbit ku. Jam menunjukkan sudah pukul 7.00 ptg. 
'APA ????' aku menjerit. Konsert Greyson akan bermula tak lama lagi, dan aku masih belum bersiap. Aku cepat2 mencapai tuala dan bersiap. 'Scha , cepatla ! Nanti aku pegi sorang baru kau tahu ! ' kata abgku. 
'Nak pegi sorang ? Pegilah, tiket kat Scha ..,'kataku. 'Ah, apa2 je lah..cepat la !' desak abgku lagi. Tahu takut. 

Stadium Bukit Jalil......

Aku menuju ke belakang pentas, yang pasti ditemani abgku. Aku terlihat kelibat Greyson.
'Greyson ! Here,' kataku dgn nada yang kuat. Greyson menoleh. Dia berjalan menuju ke arahku. 'Hey, Scha, you came ! 'katanya lalu senyum kepadaku. Aku membalas senyumannya. Dia kemudiannya melihat ke arah abgku. 'Oh, he's my brother,' kataku. 'Oh ,okay, I see,' katanya lalu berjabat tgn dgn abgku. Abgku pulak tersengih2 macam kerang busuk, membalas jabatan tgn Greyson. 'Nice to meet you, I'm Zulhilmi. Zul,' kata abgku memperkenalkan diri. Alah, kontrol macho pulak dia. 'Hi ,Zul, nice to meet you too,' kata Greyson. 
'Greyson, come on here, it will start in a while,' kata salah seorang krew di situ. 'okay, guys, I gotta go,'kata Greyson. 'okay, we'll be at our sit,' kataku. 'See you later,' kata Greyson.

Aku dan abgku menuju ke tmpat duduk kami. Memang berdekatan sekali dgn pentas. Konsert bermula. Greyson tampil dgn comelnya di atas pentas. Wajahnya tampak lebih matang dgn jaket leathernya. Abgku asyik menonton Greyson ,sehinggakan dia menggoyang2 kan kakinya mengikut rentak lagu Greyson. Alaa, macam la kau pandai sgt menari. Sedang leka aku mnonton persembahan Greyson, Greyson tiba2 muncul di hadpnku, lalu menghulurkan sekuntum bunga ros kepadaku. Aku terkejut. Semua gadis yang berada di konsert itu menjerit bagaikan terkena histeria. Mujurlah mereka tidak menarik2 rambutku. Itu yg plg aku takutkan. Ngeri. Konsert Greyson berakhir juga. Aku menunggunya di belakang pentas. Abgku menunggu di kwsn parkir motosikal. 
'Scha ! Here,' jeritnya. 
Aku menuju ke arahnya. 'Umm, the concert, it was SUPERB !' kataku.
'Really ? Glad you like it. Do you like the rose ?' tanyanya. '
'Yeah. It's beautiful,' kataku, walaupun aku kurang menggemari bunga. 
'You don't really like it, don't you ?' tanyanya lagi.
'No, no, IT'S FINE. i Like it,' kataku menipu. 
'Really ? I'm relieved. but, I'll be going back tomorrow,' katanya.
'Oh, okay. umm..'aku teragak2 untuk berkata2.
'I'm....going to miss you,' katanya. Kata2 nya itu membuat aku terpaku dan terkedu. 
'hmm..maybe we should keep in contact. I mean, skype, twitter, or phone number ? Don't you have one ? Or BBM ?' kataku memberi cdgn.
' Yeah ! Why didn't i think about that earlier ? OMG, Scha, you're not just cute, but you're genius too !' katanya.
'Oh, come on. Genius ? Maybe i am, but i'm SURE not a nerdy,' kataku lalu ketawa. Dia juga turut ketawa.
'so, can you give me a hug ?' tanya Greyson.
'umm..okay. sure,' kataku.
jantungku berdegup lagi. terasa hangat di dalam pelukannya. Greyson, i think i love you ! Hatiku menjerit.

Malam itu, aku tidak mampu tidur lena kerana mengenangkan Greyson. Apakah kami masih akan jadi serapat ini stlah dia kmbali ke New York ? Apapun, aku harus melelapkan mata. Aku sudah berjanji kpd Greyson bhw aku akan menemaninya ke lapangan terbang esok.

**********************************************************************************

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur [KLIA]...

'Hello, Scha, where are you ?' Greyson menelefonku. 
'Greys, I'm on my way. Where are you ? The airport is kinda big, so, I can't really find you in a short time,' kataku.
'I'll wait you at Coffee Bean and Tea Leaf. You know where is it ,don't you ?' dia bertanya kembali.
'Yeah, sure. I'll be there in maybe 2 minutes. Wait for me. Okay, bye,' kataku lalu mengakhiri perbualan.
Tidak beberapa lama, aku menemui Greyson di kafe itu. Aku terus mengambil tempat duduk di hadapannya. 
'I'm sorry, i'm late,' kataku. ''Sokay,' katanya. 'Scha, I'm really going to miss you,' kata Greyson. 'I..I..Oh, well, yeah, me either,' kataku. 'Umm, just one thing. Don't forget me when u're back. I'm going to haunt you if you do,' kataku lalu ketawa kecil. 'Gonna haunt me ,huh ? That's better, than not seeing you at all,' katanya lalu turut ketawa juga.'Aww, you're just being sweet,haha,' kataku lagi. ' The best part of me,' katany membangga diri.

"All the passengers of Boeing........to New York..............". 
'It's time,' kata Greyson. 'So, it's time to bid farewell,' kataku. 
'Goodbye , Scha. It's fun hangin' out with you these few days,' katanya.
'Bye too ,Greys. I had to admit, spending times and those happy moments with you are the most happiest times of my life,' kataku.
'Till we meet again,' katanya, lalu melambaikan tgn dan menuju ke pintu berlepas. Aku membalas lambaian tgnnya.
**********************************************************************************
4 tahun kemudian.....

'Greyson Chance had won many awards .............................,' . 
'Greyson...Greyson...4 tahun sudah berlalu. Rasa2 nya, dia sudah melupakan aku. panggilanku tidak dijawab, BBM ku tidak berbls. Aku masih teringat lagi, ketika aku menelefonnya dahulu, suara seorang perempuan menyahut. 

'Hello, Greyson. How are you ?' kataku.
'Oh, hello. I'm sorry, Greyson is not here. This is his girlfriend,Arianna, any messages for him ?' kata gadis yg dkenali sbg Arianna itu.
'Oh, i'm sorry. no ,thanks,' kataku mengakhiri perbualan. 

Betapa luluhnya hatiku pada waktu itu. Rupa2 nya, aku hanya bertepuk sblh tgn. Aku menitiskan air mata.
'Jgn lah kau kngkan lagi si Greyson tu,' kata abgku yg tiba2 berada di sblh aku.
'Ehh, abg. Takdelah. Siapa juga yg kngkan lelaki tu,' kataku lagi.
'Macamlah aku tak tahu. Apa2 pun, jgn biarkan diri kau nmpk lmh,' kt abgku.
Konsert Greyson di Malaysia , malam esok. Kwnku, Sofea, mngajakku pergi bsamany. Aku hnya mampu menurut,krana hari itu adalah hr jdnya. 

**********************************************************************************

Keesokan harinya....

Sofea menjerit2 apabila ternampak Greyson di atas pentas. Dia memang peminat setia Greyson. Aku, hanya menyilangkan tgn. 
'This song, i dedicated, to someone, i had knew here once, and we lost contact. Scha, if you're here, I want to tell you, I miss you so much, and I love you,' kata Greyson tiba2.
Aku teramat terkejut. Adakah Greyson hanya ingin mempermainkan aku ? jika dia mencintaiku, jadi siapa Arianna ?
Greyson mmbwakan lg Take A Look At Me Now. Aku sudah tidak mempedulikan insan2 di sekelilingku. Aku menuju ke atas pentas dan berhadapan dgn Greyson. Sofea menjerit2 memanggil namaku di blkg. 
Aku menampar Greyson. ' You have Arianna, so, why do you need me ? Are you playing with my heart ?' kataku,lalu mutiara jernih mengalir di pipiku. Greyson berhenti menyanyi. Aku sudah tidak peduli lagi dgn orang sekeliling. 

'Arianna ? She's my ex. She cheated on me, AND WE BROKE UP BEFORE i MET YOU,' kata Greyson.
'If so, why did she answer you phone and told me that she's your girlfriend ?' tanyaku lagi.
'She lied, Scha, just trust me. I've been trying to contact you in this 4 years, and i know, maybe i'll meet you here, again,'katanya. 
'Are you telling the truth ?' tanyaku lagi.
'Yes ,I am. Arianna wanted me back when I'm famous. She's selfish,not like you. You're different, and that's why I love you,' kata Greyson lagi.
'greyson, I...I'm sorry..i...I love you too...' kataku. Dia memelukku dgn erat. Aku berjanji, aku tidak akan sesekali melepaskannya lagi. Apapun yg terjadi slps ini, aku akan sentiasa mencintainya, dan percaya pdnya. 

                                                             -THE END-

3 comments:

  1. Kmk suka! Kmk ada post rah blog kmk. kmk creditkan nama ktk . :)))

    ReplyDelete
  2. okay scha. :)
    Ayiel: thanks gal ! ^-^

    ReplyDelete

 
mirra Blogger Template by Ipietoon Blogger Template